Tip 5 voor ouders bij maken studiekeuze

Ondersteun jongeren en laat ze hun eigen fouten maken. Hier leren ze het meeste van.

 

Ga samen na of de studiekeuze een match is met wat jouw zoon of dochter kan. Iemand die heel praktisch is wordt niet gelukkig van een theoretische universitaire opleiding. Welke capaciteiten zijn aanwezig en welke kunnen ontwikkeld worden?  Kan wat nodig is ontwikkeld worden, is dit realistisch? Welke mogelijkheden zijn er? Is de keuze passend bij de persoonlijke eigenschappen en het karakter van de persoon.

 

Kan er alvast ervaring opgedaan worden in een bijbaan, een stage of meeloopdag? Zo kan ervaren worden wat het inhoudt en of er een match is.

 

De overgang van de middelbare school naar een vervolgopleiding is groot doordat alles nieuw is en er veel op ze af komt. De overgang kan soepeler verlopen als jullie je er op voorbereiden. Voor jongeren, ga alvast een kijkje nemen in de stad of omgeving van de school en bereid je voor op de stap na de vakantie. Ook voor ouders zal het wennen zijn, misschien gaat je zoon of dochter op kamers en zal het stiller worden in huis.

 

Ook hoe het er op school aan toe gaat verandert. Er wordt meer zelfstandigheid  en zelfwerkzaamheid verwacht en de hoeveelheden leerstof worden groter. Studievaardigheden zijn nodig om de leerstof eigen te maken en optimaal te presteren. Jongeren leren doorzetten.

 

En als de studie begonnen is, bespreek met jongeren hoe ze het ervaren, waar ze tegenaan lopen. Geef aan dat ze niet de enige zijn en dat ze hulp kunnen vragen als ze iets niet weten of ergens niet uit komen. Schakel hulp in als dat nodig is om een goede start te maken, dit voorkomt onnodige uitval.

 

Wees er voor jongeren, luister naar ze. Laat ze zelf hun weg vinden, zaken regelen. Hier leren ze veel van en hebben ze verder in hun leven iets aan.

 

 

Lees ook mijn andere blogs:

Zomertips voor maken studiekeuze

Tips voor het onthouden van leerstof

Focus

Resultaten toetsweek

Tips voor de voorbereiding op je examens

Invloeden van buitenaf bij het maken van een studiekeuze

Jongeren komen tijd te kort

Jóuw studiekeuze

Tip 1 voor ouders bij maken studiekeuze

Tip 2 voor ouders bij maken studiekeuze

Tip 3 voor ouders bij maken studiekeuze

Tip 4 voor ouders bij maken studiekeuze

Worstdijk 1

8374 EP Kuinre

M. 06-10768745

info@studieacademie.nl

KVK 53743016