Tip 4 voor ouders bij maken studiekeuze

Waar is de studiekeuze op gebaseerd?

 

Komt deze vanuit een verlangen of droom van de jongere zelf? Of gaan vrienden deze studie ook doen? Is er baangarantie of garantie op een goed inkomen en is dit belangrijk in jullie familie? Heeft u misschien als ouder een bepaald beroep willen uitoefenen en  heeft u zelf de kans niet gekregen of is het er niet van gekomen? Dit kan onbewust meespelen. Door bewust te zijn dat dit mogelijk is kunnen jongeren zelf hun keuze maken.

 

Doet u zelf wat u graag zou willen doen, waar u van droomde?  Als dit zo is, is het voor jongeren makkelijker om dit ook te gaan doen. Soms wordt voor een bepaald beroep gekozen omdat dit in de familie zit of een bedrijf gaat van generatie op generatie over op zoons of dochters. Dit kan onbewust als verplichting voelen om deze traditie voort te zetten voor de familie. De vraag is dan of jongeren dit diep in hun hart ook willen.

 

Een andere mogelijkheid is dat ouders een bepaalde toekomst voor ogen hebben voor hun kinderen. Dit is vaak goedbedoeld of vanuit dat ze zelf niet hebben kunnen doorleren of bepaalde kansen niet gehad hebben. Misschien wil jouw zoon of dochter wel kapster/kapper worden of automonteur en vinden jullie het zonde omdat jullie zoon of dochter zo goed kan leren.  Wat is dan belangrijker met de handen werken met plezier en gelukkig zijn of op wilskracht doorleren wat veel energie kost, goed presteren, een goedbetaalde baan hebben en minder gelukkig zijn.

 

Mag jouw zoon of dochter zijn of haar eigen keuze maken? Of speelt er onbewust iets mee? De intentie is vaak wel goed, alleen de vraag is of jullie zoon of dochter hiervan gelukkig wordt?

 

Ik spreek hier vanuit mijn eigen ervaringen. Veel heb ik ervan geleerd en hierdoor herken ik wat in sommige gevallen onbewust meespeelt en wat ik jongeren gun is om gelijk hun eigen keuzes te maken, helemaal passend bij hun op dit moment.

 

Er zijn geen verkeerde keuzes, er wordt van elke keuze geleerd en het zou mooi zijn als jongeren zichzelf beter kunnen leren kennen, wat bij ze past, waar ze van dromen en dat ze deze dromen waar kunnen gaan maken.

 

Om hier een begin mee te maken nodig ik jongeren uit om te komen theeleuten en hun ervaringen met elkaar te delen of alleen ervaringen van andere jongeren te horen en zo geïnspireerd te raken en in contact te komen met wat ze zelf willen.

 

Lees ook mijn andere blogs:

Tip 1 voor ouders bij maken studiekeuze

Tip 2 voor ouders bij maken studiekeuze

Tip 3 voor ouders bij maken studiekeuze

Tip 5 voor ouders bij maken studiekeuze

 

Zomertips voor maken studiekeuze

Tips voor het onthouden van leerstof

Focus

Resultaten toetsweek

Tips voor de voorbereiding op je examens

Invloeden van buitenaf bij het maken van een studiekeuze

Jongeren komen tijd te kort

Jóuw studiekeuze

 

 

 

 

Worstdijk 1

8374 EP Kuinre

M. 06-10768745

info@studieacademie.nl

KVK 53743016