Tip 3 voor ouders bij maken studiekeuze

Af en toe spreek wel eens een jongere die een studiekeuze gemaakt heeft op basis van een brochure. Mijn advies is stimuleer jongeren om open dagen te gaan bezoeken. Belangrijk is om vooraf een paar studies te kiezen die de jongeren willen bezoeken. Zodat gericht vragen gesteld kunnen worden.

 

Zo naar een school gaan zorgt ervoor dat ze niet weten waar te kijken, er zijn zoveel verschillende studies. Bedenk van tevoren welke vragen jullie willen stellen. (Even er vanuit gaande dat jullie er samen heen gaan, dit hoeft overigens niet). Ga in gesprek met docenten en studenten, zij kunnen informatie geven over hoe het is op de opleiding, hun ervaringen delen. Wat er leuk is aan de studie en wat zij de minder leuke kanten vinden. Maak hier gebruik van. Zij zijn daar om jullie informatie te geven.

 

Stel ook vragen over welke vakken gegeven worden, hoe alles georganiseerd is. Of er veel les of juist weinig met veel zelfstudie is of er in groepjes gewerkt wordt of juist individueel. Er practicums gegeven worden, hoorcolleges of dat er projecten zijn. Laat jongeren bij zichzelf nagaan of dit hun ook aanspreekt. Zijn er veel contact uren of moeten ze veel thuis doen. Wat zijn de faciliteiten op de school. Hoe is de sfeer, voelen ze zich er prettig bij of juist niet. Mooi is als jongeren naar meerdere open dagen van dezelfde studie (als er meerdere zijn) kunnen gaan in andere steden om de verschillen te ervaren. Willen ze op kamers of juist niet? Ga wel naar die school ver weg kijken als ze thuis willen blijven wonen. Want wie weet is het een geweldige studie en sfeer dat ze dan zelfs wel op kamers willen wonen.

 

Als jongeren al een stap verder zijn in hun studiekeuze dan kunnen ze ook een meeloopdag gaan volgen of proefstuderen. Hier kunnen ze nog meer ervaren hoe de opleiding is en of dit overeenkomt met het beeld dat ze erbij hebben. Begin mei kan dit bij verschillende opleidingen, kijk voor data op www.studiekeuze123.nl/open-dagen .

 

Lees ook mijn andere blogs:

Tips voor de voorbereiding op de examens

Tips voor het onthouden van leerstof

Focus

Resultaten toetsweek

Invloeden van buitenaf bij het maken van een studiekeuze

Jongeren komen tijd te kort

Jóuw studiekeuze

 

Tip 1 voor ouders bij maken studiekeuze

Tip 2 voor ouders bij maken studiekeuze

Tip 4 voor ouders bij maken studiekeuze

Tip 5 voor ouders bij maken studiekeuze

 

Worstdijk 1

8374 EP Kuinre

M. 06-10768745

info@studieacademie.nl

KVK 53743016