Tip 2 voor ouders bij maken studiekeuze

Geef jongeren de ruimte om te laten ontdekken wat ze zelf willen. In de leeftijd van 16 t/m 21 jaar zijn jongeren bezig met het zoeken naar hun levensrichting en hun volwassen kant te ontwikkelen, zelfstandig te worden en leren keuzes maken. Geef aan dat ze fouten mogen maken, dat ze daar van leren.

 

Vertel over hoe je zelf keuzes gemaakt hebt als je zoon of dochter hiervoor open staat. Doe je nog steeds het werk waar je ooit voor gekozen hebt. Er zijn veel ouders die in een andere richting een opleiding gevolgd hebben dan het werk dat ze nu doen.

 

Bespreek als ouder met jongeren welke richtingen er zijn en mogelijk geschikt zijn. Soms hebben ze helemaal geen idee van wat allemaal mogelijk is. En momenteel is het zo dat er in het mbo meer dan 160 mbo-beroepsopleidingen  zijn en op het hbo en de universiteit meer dan 1100 verschillende bachelor opleidingen. Logisch dat sommige jongeren zeggen, ‘ik zie door de bomen het bos niet meer’.

 

Hou het gesprek open, laat jongeren zelf aangeven waarom een bepaalde richting bij ze past en laat ze met argumenten komen. Zo kunnen jullie samen bekijken of de argumenten een goede reden zijn om een bepaalde richting op te gaan of niet.

 

Stimuleer jongeren om in gesprek te gaan met studenten die in die richting een studie volgen of iemand die in die branche werkt. Door vragen te stellen en in gesprek te gaan of te gaan kijken op het werk of de school kunnen jongeren er een beeld van vormen, erachter komen wat het inhoudt. Om een studiekeuze te maken die bij ze past is het belangrijk dat het beeld dat ze van een studie hebben klopt met de werkelijkheid.

 

Lees ook mijn andere blogs:

Tip 1 voor ouders bij maken studiekeuze

Tip 3 voor ouders bij maken studiekeuze

Tip 4 voor ouders bij maken studiekeuze

Tip 5 voor ouders bij maken studiekeuze

 

Tips voor het onthouden van leerstof

Focus

Resultaten toetsweek

Tips voor de voorbereiding van je examens

 Jóuw studiekeuze
Invloeden van buitenaf

Worstdijk 1

8374 EP Kuinre

M. 06-10768745

info@studieacademie.nl

KVK 53743016