Tip 1 voor ouders bij maken studiekeuze

Wat kun je als ouder doen om jongeren te ondersteunen bij het maken van een studiekeuze? Als ouder kun je veel invloed hebben bij het maken van een studiekeuze. Vandaag geef ik een tip waar je als ouder mee kunt beginnen bij het maken van een studiekeuze.

 

Onderzoek samen wat de interesses zijn, wat jongeren leuk vinden en waar ze blij van worden. Als ze een studie gaan doen die hierbij aansluit zullen ze meer plezier hebben in leren en gaat studeren makkelijker. Dit betekent niet dat ze niet hard hoeven te werken. Het is zo dat als je ergens interesse in hebt, is het makkelijker om de leerstof te onthouden en om je er in te verdiepen.

 

Ga als ouder in gesprek met je zoon of dochter. Wat vinden ze leuk om te doen? Bij wat vergeten ze de tijd en kunnen ze uren mee bezig zijn? Misschien weten ze dit (nog) niet. Is er misschien een persoon die ze bewonderen? Wat bewonderen  ze aan die persoon? Welke eigenschappen heeft die persoon? Hebben ze die zelf ook? Of zouden ze dit meer willen ontwikkelen?

 

Praat met elkaar over wat interesses zijn, wat ze aanspreekt. Zoek een moment dat het zo uit komt. Ga bijvoorbeeld samen iets doen, ergens heen, naar het bos, strand of doe samen de afwas en ga dan in gesprek met elkaar. Bij jongeren werkt het vaak niet om aan tafel te gaan zitten en nu gaan we het er eens over hebben. Terloops onderwerpen ter sprake brengen is een fijne manier voor jongeren om ergens over te praten.

 

Lees ook mijn andere blogs:

Tip 2 voor ouders bij maken studiekeuze

Tip 3 voor ouders bij maken studiekeuze

Tip 4 voor ouders bij maken studiekeuze

Tip 5 voor ouders bij maken studiekeuze

 

Tips voor het onthouden van leerstof

Focus

Resultaten toetsweek

Tips voor de voorbereiding van je examens

 Jóuw studiekeuze
Invloeden van buitenaf

Worstdijk 1

8374 EP Kuinre

M. 06-10768745

info@studieacademie.nl

KVK 53743016