Focus

Focus helpt  om goede resultaten te bereiken. Waar ligt de focus bij jongeren op? Op hun school of studie? Of iets anders? Natuurlijk zijn ook andere dingen belangrijk naast school. Uiteindelijk willen ze een diploma halen voor hun school of studie, een bepaalde studie volgen of een leuk beroep uitoefenen. Dit is een doel voor ze op de lange termijn. Voor sommige jongeren is een doel op lange termijn te ver weg. Op korte termijn is het heel verleidelijk voor ze om de aandacht ergens anders op te richten. Zoals op Facebook, Snapchat, WhatsApp, Netflix, vrienden, enzovoort.

 

Wat helpt om focus te houden richting een doel voor de lange termijn is om subdoelen te maken, doelen op de korte termijn. Zoals dit schooljaar over willen gaan of de komende toets- of tentamenweek goede cijfers halen. En wat gaan ze dan deze week doen om dit doel te bereiken? En vandaag om te werken aan het bereiken van hun doel?

 

Door kleine stappen te bepalen die haalbaar zijn en bijdragen aan het doel op de lange termijn kunnen ze makkelijker hun grote doel gaan bereiken. En als ze deze stappen ook echt uitvoeren, levert het ze rust, overzicht en een gevoel van voldoening op. Omdat ze dichter bij hun grote doel komen en daar gericht naartoe werken. Als deze kleine stappen het gewenste resultaat opleveren motiveert dit om verder te gaan.

 

Een planning maken van de kleine stappen helpt jongeren om gefocust te blijven. En een prettige omgeving creëren waar aan het doel gewerkt kan worden. Bijvoorbeeld een (rustige) werkplek waar ze niet afgeleid worden of in de verleiding komen om iets anders te gaan doen. Dit kan zowel thuis, op school of in de bibliotheek. Belangrijk voor jongeren is dat ze inzien wat het nut is, dat ze weten waarvoor ze het doen, dit vergroot hun motivatie.

 

Geraadpleegde literatuur:

Lefgasten. Een training voor LEF en MOTIVATIE voor jongeren van 11 tot 18 jaar, geschreven door Pia Crul.

 

Lees ook mijn andere blogs:

Tips voor het onthouden van leerstof

Resultaten toetsweek

Invloeden van buitenaf bij het maken van een studiekeuze

Jóuw studiekeuze

Jongeren komen tijd te kort

10 tips voor de voorbereiding op je examens

Tip 1 voor ouders bij maken studiekeuze

Tip 2 voor ouders bij maken studiekeuze

Tip 3 voor ouders bij maken studiekeuze

Tip 4 voor ouders bij maken studiekeuze

Tip 5 voor ouders bij maken studiekeuze

Worstdijk 1

8374 EP Kuinre

M. 06-10768745

info@studieacademie.nl

KVK 53743016