Jongeren komen tijd te kort

Onder jongeren valt mij op dat ze nogal eens tijd te kort komen. Dit uit zich in dat hobby’s en sport erbij in schieten of dat er extreem veel tijd aan school besteed wordt. Vaak geven jongeren zelf aan dat ze meer tijd voor vrienden zouden willen hebben.

 

time-1196952 freeimages.com Jean Scheijen
Gemiddeld besteden jongeren van 18 t/m 25 jaar van de 168 uur in de week bijna 20 uur per week aan betaalde arbeid, bijna 14 uur aan onderwijs (bij jongeren van 12 tot 18 jaar is dit gemiddeld 25 uur), 9 uur aan huishouden en zorgtaken, 80 uur aan slapen, eten en verzorging en 45 uur aan vrije tijd (bron: SCP en CBS). Dit is ruim 6 uur vrije tijd per dag.

 

Tijd te kort bij jongeren kun je signaleren als ze erg volle agenda’s hebben of vaak roepen ‘Ik heb geen tijd’. Een oorzaak is soms dat er sprake is van uitstelgedrag. Dat bijna alles op het laatste moment gedaan wordt. En dat ze dan in de knel komen met de tijd.

 

Plannen kan voor jongeren lastig zijn omdat ze vooral gericht zijn op de korte termijn en minder oog hebben voor de lange termijn. Een aanpak die helpt bij jongeren die tijd te kort komen, is eerst eens in beeld brengen waar de tijd werkelijk aan besteed wordt. Hoeveel tijd gaan ze naar school, hoeveel tijd slapen ze, besteden ze aan hun huiswerk, vrienden, sport, bijbaan enzovoort. Zo kan inzicht gekregen worden waar de tijd daadwerkelijk aan besteed wordt en kunnen zo nodig keuzes gemaakt worden om meer tijd te hebben voor dingen die ze leuk vinden.

 

Wat veel voorkomt is dat jongeren onder het maken van hun huiswerk ‘multitasking’. Ze zijn dan niet alleen met hun huiswerk bezig, maar ondertussen ook aan het surfen op internet, actief op social en aan het ‘appen’.Door tegelijkertijd meerdere dingen te doen duurt het langer voordat ze klaar zijn met hun huiswerk en maken ze meer fouten omdat ze hun aandacht er niet goed bij hebben.

 

Door één ding tegelijk te doen kunnen ze zich beter concentreren en zijn ze sneller klaar met waar ze mee bezig zijn en maken ze minder fouten.

 

Verder kan het bijvoorbeeld rust geven als een jongere voor zichzelf duidelijk heeft hoeveel tijd hij of zij besteed aan het huiswerk en weet dat er daarna nog tijd is voor andere dingen. Wat helpt is een overzicht maken van alle uren in de week en hoeveel tijd ergens aan besteed wordt. Of laat jongeren zelf met een oplossing komen hoe ze meer tijd kunnen hebben voor de dingen die ze graag willen doen of hoe ze zich beter kunnen concentreren.

 

Lees ook mijn andere blogs:

Tips voor het onthouden van leerstof

Focus

Resultaten toetsweek

Tips voor de voorbereiding van je examens

Jóuw studiekeuze
Invloeden van buitenaf

 

Tip 1 voor ouders bij maken studiekeuze

Tip 2 voor ouders bij maken studiekeuze

Tip 3 voor ouders bij maken studiekeuze

Tip 4 voor ouders bij maken studiekeuze

Tip 5 voor ouders bij maken studiekeuze

Worstdijk 1

8374 EP Kuinre

M. 06-10768745

info@studieacademie.nl

KVK 53743016